Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

To προφίλ ενός οπαδού των θεωριών συνωμοσίας

Ο τύπος εκείνος, που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας, παρουσιάζει, συνήθως, κάποια σταθερά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην τον ξεχωρίζουν από τους άλλους συνανθρώπους μας, πλην, όμως, χτυπούν με τη μια, όταν αυτός συμμετέχει σε μια συζήτηση.
Πρόκειται, λοιπόν, για πρόσωπο, που δεν ανήκει σε συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, καθόσον μπορεί να είναι είτε έφηβος είτε υπερήλικας. Τα αίτια, που καθένας από αυτούς του ανθρώπους ασπάζεται μια θεωρία συνωμοσίας, εξαρτώνται από την ηλικία του. Ο έφηβος, λ.χ., μπορεί να περιδιαβαίνει το βρίθον τέτοιων θεωριών Διαδίκτυο, όπου και μπορεί να διαβάσει ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας, από την πιο απίθανη έως την πιο διαδεδομένη, π.χ. τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Σε ένα εύπλαστο χαρακτήρα, όπως αυτό του εφήβου, είναι πολύ εύκολο να καταστούν πιστευτές τέτοιες θεωρίες, ώστε η συγκεκριμένη ομάδα προσώπων να θεωρείται ως η ομάδα στόχου των εμπόρων τέτοιων θεωριών. Το πλεονέκτημα αυτής της ομάδος είναι ότι με το πέρας της εφηβίας συνήθως οι ασπασθέντες τέτοιες θεωρίες έφηβοι τις αποκηρύσσουν. Το πρόβλημα, συνήθως, έγκειται στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε ανθρώπους, δηλαδή, οι οποίοι λίγο πολύ έχουν ήδη διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, ο οποίος δύσκολα έως καθόλου δεν αλλάζει. Το χαμηλό τους επίπεδο προδίδεται και από το γεγονός ότι πιστεύουν εύκολα θεωρίες συνωμοσίας, που αναπαράγονται από πρόσωπα της επικαιρότητας, όπως ο κ. Λαζόπουλος, που ανερυθρίαστα ανέγνωσε τη διαβόητη για την πλαστότητά της "Δήλωση Κίσσινγκερ" παρουσία κοινού (έχω ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση με αυτή), ή ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης, που πιστεύει στην ύπαρξη του προγράμματος "HELLENIC QUEST", με το οποίο μαθαίνουν, υποτίθεται, ελληνικά τα στελέχη των πολυεθνικών επιχειρήσεων στις Η.Π.Α. Αμφότερες οι θεωρίες αυτές έχουν καταρριφθεί προ πολλού, πλην, όμως, οι προαναφερθέντες κύριοι έκριναν σκόπιμο, για διάφορους λόγους, να τις προβάλουν ως αληθινές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σκέφτηκαν οι οπαδοί των θεωριών αυτών ότι, για να τις αναφέρουν αυτοί οι δύο κύριοι, δεν μπορεί, θα είναι αληθινές.
Έπειτα, αναφορικά με το μορφωτικό του επίπεδο, πρόκειται για πρόσωπο με χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Μπορεί να έχει διαβάσει πολύ ή να δίδει την εντύπωση του "βιβλιοφάγου", πλην, όμως, η ενημέρωσή του(διότι δεν μπορούμε να ομιλούμε στην περίπτωση αυτή για μόρφωση)αφορά συγκεκριμένα έντυπα, όπως αυτά, που εκδίδουν επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας ομάδες, όπως το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ., διάφορες παραεκκλησιαστικές οργανώσεις κ.λπ. Μπορεί να διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, ακόμα και πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής από αυτές, που έχουν υψηλές βάσεις και, θεωρητικά, τουλάχιστον, αξιώνουν οι φοιτητές τους να έχουν αυξημένη κρίση, αλλά η παραμονή του σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα ουδόλως του έχει ανοίξει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Η αμάθειά του, σε συνδυασμό με την προσήλωσή του προσθέτουν στο χαρακτήρα του μια δόση "ψώνιου", που θεωρεί ότι γνωρίζει όσα δε γνωρίζει ο κόσμος όλος.
Περαιτέρω, διακρίνεται από ένα πείσμα, που αγγίζει τα όρια της ξεροκεφαλιάς και συχνά του φανατισμού, καθόσον δεν αποδέχεται ότι οι θεωρίες, που έχει ασπαστεί, έχουν πλείστα όσα κενά και ασαφή σημεία πολλώ δε μάλλον έχουν καταρριφθεί ως πλαστές εδώ και καιρό. Εμμένει στις απόψεις του και δεν υποχωρεί ούτε εκατοστό με προσήλωση φανατικού μοναχού των τελών του 4ου αιώνα μ.Χ. Συχνά, ο φανατισμός του αυτός έχει ως συνέπεια την καλλιέργεια μέσα του της εντύπωσης ότι πρέπει να εκπληρώσει μια ιερή αποστολή να διαφωτίσει, κατ' αυτόν, τους λοιπούς συνανθρώπους του για όσα ξέρει και τα οποία κρίνει ότι πρέπει να μοιραστεί με αυτούς, ώστε να τους σώσει από το κακό. Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι ο Σιωνισμός, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι Η.Π.Α., ο κομμουνισμός (παλαιότερα αυτός) κ.λπ., ανάλογα με τα αναγνώσματα του οπαδού αυτού.
Τέλος, χαρακτηρίζεται από μια τάση να προσβάλλει τους συνομιλητές του, ακόμα και αν αυτοί αποφεύγουν τους βαρείς χαρακτηρισμούς. Διακόπτει συνεχώς τους συνομιλητές του, τους ειρωνεύεται και ουκ ολίγες φορές καταφεύγει σε ύβρεις και λοιπούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς προς αυτούς. Εδώ, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι τακτικοί πελάτες των εκπομπών λόγου (που δεν είναι ακριβώς τέτοιες αλλά τέλος πάντων), που ασπάζονται τέτοιες θεωρίες και υιοθετούν ακριβώς αυτές τις τακτικές.